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Exchange of shares – Taxation of Capital Gains – Merger Directive 

On November 15, 2017, Advocate General (AG) Wathelet of the Court of Justice of the 
European Union (CJEU) published his Opinion in two individual income tax cases referred to 
the CJEU by the French Supreme Court (C-327/16 and C-421/16). In both cases – which 
were dealt with jointly – the questions referred to the CJEU deal with the compatibility of Article 
8 of Directive 90/434/EEC of July 23, 1990 (‘Merger Directive’) with a national rule providing for 
the deferral of taxation of capital gains in the case of an exchange of shares falling within the 
scope of the Merger Directive.   

In both cases, the Court was asked if Article 8(1) of the Merger Directive precludes a 
mechanism which allows for the deferral of taxation of the capital gain established upon an 
exchange of shares (within the scope of that Directive) until the subsequent disposal of those 
shares. The Court was further asked whether the Merger Directive prevents a Member State 
from charging the deferred tax if, at the time of the subsequent transfer, the assets exchanged 
fall outside its tax jurisdiction. In addition to these two common questions, the second case 
also deals with the situation where the Member State disallows the offset of a loss arising on 
the subsequent disposal of the shares against the (deferred) capital gain determined upon the 
exchange of shares, where such an offset is permitted in a domestic situation.  
 
Background  
The first case (Jacob C-327/16) concerns a French taxpayer that exchanged shares held in a 
French corporation for rights in another French company. Pursuant to French provisions in 
force in the year at issue, the capital gain arising from the exchange of shares was subject to 
an optional tax deferral, which meant that the gain was established and settled at the moment 
of the contribution, while the related tax was charged and collected at the moment when the 
event putting an end to the deferral occurs, i.e. upon the disposal of the shares received as a 
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consequence of the exchange. Some years later, the taxpayer moved his tax residency from 
France to Belgium and subsequently sold the shares. The French tax authorities take the view 
that the sale of the shares triggers the end of the deferral and therefore the taxation of the 
capital gain resulting from the exchange of shares. Furthermore, they conclude that the fact 
that the taxpayer is no longer tax resident in France was irrelevant as the French taxation right 
was established at the moment of the exchange of shares.  

On the other hand, the taxpayer argued that, according to the Merger Directive, the exchange 
of shares is not, in itself, a chargeable event and that the subsequent transfer of the shares is 
the event that gives rise to the capital gain. He also takes the view that the sale of the shares is 
not taxable in France since the sale of the shares occurred after he had already given up his 
French tax residence.   

The second case (Lassus C-421/16) concerns a UK tax resident, who transferred securities in 
a French company to a Luxembourgish company receiving, in return, securities in the latter. 
The resulting capital gain was deferred pursuant to the French rules described above. Three 
years later, the taxpayer sold 45 percent of his holding in the Luxembourgish company, which, 
in the view of the French tax authorities, triggered the taxation of the corresponding proportion 
of the capital gain that was subject to the deferred taxation. The taxpayer incurred a loss on the 
transfer of the shares, which the French tax authorities refused to offset against the capital gain 
from the exchange of shares, arguing that it did not have powers of taxation over the 
subsequent transfer. 

In addition to the question that arises in the Jacob case, in Lassus the taxpayer also argues 
that the refusal to offset the capital loss would constitute an obstacle to the freedom of 
establishment guaranteed by the EU freedom of establishment, since the offsetting of the 
subsequent loss would have been allowed in a purely domestic situation.  

The AG’s Opinion 
The AG firstly noted that Article 8 of the Merger Directive provides that an exchange of shares 
or securities does not, in itself, give rise to any taxation – any increases in the value of the 
securities are only taxed when realized. This is aimed at ensuring fiscal neutrality while at the 
same time safeguarding the taxation rights of the Member State in which the capital gain 
arises. The AG also noted that Article 8(2) of that Directive allows Member States to tax capital 
gains from the subsequent disposal of the shares obtained through an exchange in the same 
way as the gain arising out of the disposal of shares existing before the acquisition. He 
concludes that the deferral mechanism in question does not create a cash flow disadvantage, 
which would arise if the tax were due before the gains were realized and is therefore not 
precluded by Article 8 of the Merger Directive. In answer to the second question, the AG 
concluded that it is irrelevant that the subsequent transfer of the securities falls within the fiscal 
competence of another Member State. Changes in the fiscal competence of the Member State 
subsequent to the exchange of shares does not affect that state’s right to tax a capital gain that 
was within its taxing jurisdiction at the time of the exchange.  

With respect to possibility to offset the capital loss resulting from the subsequent transfer 
against the deferred capital gain, the AG is of the opinion that refusing to allow such an offset 
to a taxpayer who has exercised his freedom of establishment while granting it in a comparable 



domestic situation is precluded by EU legislation. The AG states that the preservation of the 
allocation of powers of taxation does not justify the restriction.  

EU Tax Centre comment 

The AG’s Opinion provides some clarity on the interpretation of the application of the Merger 
Directive. It is interesting to note that, when assessing the possibility to take into account 
losses arising on the subsequent disposal of the exchange shares, the AG found irrelevant the 
fact that the transfer did not fall within the jurisdiction of the same Member State. In such a 
case, the capital gain which has been rolled over upon the exchange and which becomes 
taxable upon the sale of the exchanged shares has to be decreased in order to reflect the 
actual gain made by the individual at that time. In other words, the Court seems to be of the 
view that the rolled over capital gains is capped at the actual capital gain economically 
achieved by the individual notwithstanding the fact that he has changed his domicile. 

Should you have any queries, please do not hesitate to contact KPMG’s EU Tax Centre, or, as 
appropriate, your local KPMG tax advisor. 

 
 
Robert van der Jagt 
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Partner, 
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If you have any questions, please send an email to eutax@kpmg.com 

You have received this message from KPMG International Cooperative in collaboration with the 
EU Tax Centre. Its content should be viewed only as a general guide and should not be relied on 
without consulting your local KPMG tax adviser for the specific application of a country's tax rules 
to your own situation. The information contained herein is of a general nature and is not intended 
to address the circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to 
provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is 
accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one 
should act on such information without appropriate professional advice after a thorough 
examination of the particular situation.  
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